Въведение във Форекс търговията - TrendlineBG Signals
Go to top

Въведение

 

Въведение във Форекс търговията

Форекс е особено рискова форма на инвестиране

Форекс е наистина рискова инвестиция и риска варира в голяма степен в зависимост от това какъв ливъридж се използва. Целта на статията “ Въведение във Форекс търговията “ е да даде повече яснота по отношение на основните аспекти, които трябва да знаете. Наличието на висок ливъридж е често срещан във Форекс търговията. Може би някои търговци могат успешно да се възползват от наличието на висок ливъридж, но ние не го препоръчваме. Ако използваме  1:100 ливъридж или по-висок, не е нужно да го използваме изцяло. Огромните загуби, които могат да възникнат в резултат на високия ливъридж е вероятно да се отразят негативно върху вашата търговия.

Освен наличието на висок ливъридж и голяма загуба на капитал, които могат да са резултат от висок ливъридж, форекс е рискова форма на инвестиране. Пазара има много голяма вероятност да се движи и в двете посоки, както нагоре, така и надолу. Това със сигурност може да се смята за нещо добро в много случаи. Възможно е да се спекулира относно посоката на валутните двойки. Това е рисково в сравнение с пазарите на акции, където има възходяща тенденция и периодични катастрофи.

Шансовете са срещу вас

f_4a въведение във форекс
въведение във форекс

 

Плащате си на брокер за всяка сделка, независимо дали това ще бъде под формата на спред, комисионна, или и двете. Ако непрекъснато се влиза в сделки без стратегия, която преодолява спредовете и комисионните и се превръща в печалба, сметката ви ще изчезне. Ако говорим за ограничаване на риска, това е чудесно, но всяко ограничаване на риска без печеливша стратегия само ще забави времето, което е необходимо, за да загубите всичко. Колко шансовете са срещу вас зависи от вашата стратегия за търговия и брокер.

Освен стила на търговия, за да сме успешни е много важен избора на брокер, тъй като той може да оказва голямо влияние. Някои брокери използват мръсни трикове като замразяване на техните сървъри, слипидж, рекотиране, шипове и други. Дори и някои от най-големите и силно регулирани брокери са уловени в измама от своите клиенти.

Недостатъците на търговията с малък рисков капитал

Важно е да търгувате с пари, които можете да си позволите да загубите. Също така достатъчно пари, че малък процент печалби да бъдат достатъчно. Търговия с пари, които не можете да си позволите да загубите ще се отрази негативно на живота Ви или психическото ви състояние. Много е вероятно да се отрази негативно и върху вашата търговска психология. Един пример за много лоша идея, по наше мнение, разбира се, е да се търгува с помощта на пенсионни фондове, които има вероятност да се необходими в бъдеще. Друга лоша идея е да напуснете работата си с презумпцията, че ще можете да направите достатъчно пари чрез форекс търговия, преди да сте успели да го направите на реална сметка за дълъг период от време. Търговията с  акаунт, който е много малък може да позволи малки печалби и те да се чувстват като загуба на време. Също така води до поемането на по-големи рискове, за да се направят по-големи печалби. Те могат да доведат до негативно развитие на вашата сметка въпреки успешна стратегия.

Важното тук е, че не трябва да се внася голяма сума, докато не се натрупа необходимия опит за търговия и не се създаде разумна вероятност за успех.

Не забравяйте, че анализаторите са „артисти“ на първо място

Тяхната основна задача е да получат трафик към уеб сайт или телевизионна програма. В някои случаи се опитват да убедят пазара за търговия по определен начин, който им е от полза. Основната им грижа не е задължително да правят пари и обикновено няма доказателства, че определен пазарен анализатор има опит и печели пари от реална търговия. Също така, нека да кажем, че са търговци, но обикновено те търгуват веднъж седмично. Въпреки това те са принудени да пишат статия за Форекс всеки ден и трябва да коментират пазарите. Четенето на добри анализи от специалисти със сигурност може да бъде полезно, просто не забравяйте, че това е бизнес. Във валутния пазар има много любители анализатори, които е добре да останат далеч от Вас.

Съсредоточете се върху стратегия, а не случайни сделки

въведение във форекс
въведение във форекс

Преди да започнете реална търговия трябва да имате ясно изграден план по каква стратегия ще сключвате вашите сделки. В противен случай ще са радвате на случайни печалби и множество загубни сделки.

Следвайте тренда

По-вероятно е, когато цената се движи в определена посока, то посоката да продължи отколкото да се обълне. Много рядко можем да хванам началото на новия тренд, а в случаите които успеем едва ли ще издържим неговото развитие.

Търговска стратегия и управление на риска

Понякога пазара е съвсем сигурен къде отива и може да му имаме по-голямо доверие, а понякога няма ясна посока и пазара отскача. Лично аз обичам да използвам много големи стопове на сделката. Поставям ги на места където ако цената достигне, то основанието за вход в тази сделка вече не е налично. Трябва да контролирате риска, което означава, че тези стопове, които биха могли да бъдат 200-300 пипса ще причинят минимални щети на сметката, ако те бъдат достигнати. Тук е мястото, на % риск в сделка. Често се коментира, че е добре да се рискува 2% от стойността на сметката по една сделка. Лично аз мисля, че това управление на риска трябва да се основава на стил на търговия.

Висока степен на вероятност

Последно, но далеч не на последно място. Търговия само когато има много силна причина да се смята, че дадено движение ще се движи в определена посока. Добре е ако има няколко сигнала от технически и фундаментален анализ. Това може да отнема време – дни, дори седмици, но идва време, когато има висока вероятност цената да се движи в определина посока. Ако правилно можете да определите тези моменти и да имате търпение да чакате за тях, то просто Вие имате голям шанс да се превърнете в успешен Форекс трейдър.

Надяваме се, че статаията “ Въведение във Форекс“ ви е била полезна!