Избор на брокер – критерии - TrendlineBG Signals
Go to top

Избор на брокер

Избор на брокер – критерии

 

Една от най-дискотираните теми, свързани с търговията на финансовите пазари, е тази за избор на брокер. В интернет може да намерите какви ли не истории за пуснати шипове, ударени стопове и дори занулени сметки, в следствие намесата на некоректен брокер. Има нещо вярно в тези дискусии, но ако сме по-добре информирани по отношение на характеристиките на брокерите, таксите, комисионните, регулациите и правата на функциониране, можем да се предпазим от лоши практики от страна на некоректните посредници.

В последните десет години много нашумяха финансовите пазари и по-специално валутния пазар, по-известен като FOREX (Foreign Exchange). С нарастване популярността на този пазар, съответно се увеличи и броя на брокерите. Когато всички, се опитват да се преборят за парите ни, те се стремят да изтъкнат своите предимства, предоставяйки ни повече възможности за търговия, повече инструменти, повече начини за захранване на сметки (PayPal, Skrill ..), нови технологии (STP, ECN) и т.н.. На практика няма ограничения в услугите, които те ни предлагат, за да вземат нашите пари.

В следващите редове и раздели ще разгледаме, някои от прийомите, които брокерите използват в борбата за клиенти.

Бонус Депозит

Има много брокери, които предоставят бонуси към депозитите на своите клиенти. Процентния диапазон е доста широк и варира в рамките от 10% до над 100% в някои случай при различните посредници. На пръв поглед не е зле, да Критерии за избор на брокерзахраните $10 000 и да Ви дадат още $5 000 например, само че има дребен шрифт, който брокерите не споменават много често, а именно, че този бонус има условия за отработване. Едно от тези условия, е времето, ако не успеете да отработите бонуса в определеното от брокера време, същия го анулира. Времето е различно в различните посредници, но най-често е един, три или шест месеца. Друго съществено условие за да си вземете бонуса, е че трябва да изтъргувате определен обем лотове за това време. Броят на лотовете се определя от размера на бонуса, като сумата се разделя на десет, на четири или дори на две. Това принуждава клиентите да търгуват повече от необходимото, с надеждата да отработят така желаният бонус. Но нека погледнем офертата от друга гледна точка – тази на брокера. Ще дам пример с $10 000 депозит и $5 000 бонус.

5000 / 4 = 1250 Лота

1250 * $10 за лот = $12 500

В този случай, за да си вземете бонуса, Вие трябва да изтъргувате 1250 лота. Таксата, която ще платите на брокера е в размер на $10 за лот, и то при положение, че спреда в момента на пускане на сделките е 1 пипс. Така се получава, че трябва да платите $12 500 (в най-добрия случай) на брокера, за да Ви даде той $5 000.

Когато си отваряте сметки за търговия и искате бонус, много внимателно четете условията за отработване.

Форекс индустриятa e красива

Забелязал съм, че интернет страниците на брокерите са изпълнени с красиви момичета и скъпи автомобили, и дори някои стигат до там да спонсорират конкурси за красота, кото че ли красотата има нещо общо с Форекса. Атрактивния бонус за добре дошли или красивото лице на някоя манекенка, може да привлече начинаещ трейдър заблуден от блясъка, но истината е, че трябва да се проучат много по-важни критерии.

Един сигурен начин за избор на брокер, е метода на елиминирането. Избирате си няколко критерия на които Вашият брокер трябва да отговаря и така по- лесно ще се ориентирате в джунглата на конкуренцията. Критериите могат да се изчистят, като си отговорите на няколко въпроса:

  • Колко са транзакционните разходи на брокера (спред, комисионна, суап, разходи за захранване/теглена на средства и т.н.)?
  • Какъв вид е изпълнението на поръчките (NDD, ECN,MM или хибриден)?
  • Каква е регулацията на брокера?
  • Какви инструменти за търговия предоставя?
  • Каква е политиката за маржин търговия, какъв ливаридж предлага?
  • Какъв вид поддръжка предоставя на клиентите?
  • Предлага ли брокера мини и микро сметки за търговия, които изискват малък стартов капитал от Ваша страна?

И на последно място, винаги си четете договора за откриване на сметка.