Ливъридж - умен начин за използване - TrendlineBG Signals
Go to top

Ливъридж

Ливъридж – умен начин за използване

 

Едно от най-големите предимства на валутната търговия е използването на ливъридж. Благодарение на него, с малко собствен капитал могат да се търгуват големи обеми, но той е нож с две остриета. На валутния пазар брокерите ще ви дадат 1:100, 1:200 и дори 1:500, което звучи много добре.

Трябва да се отбележи, че Forex дава на трейдъра възможността да  използва висок ливъридж. Това може да бъде опасно, само ако трейдъра не знае как да го използва правилно. Ето някои факти за използването на ливъридж:

  • Колкото по-висок ливъридж, толкова по-висока покупко / продажба от страна на търговеца;
  • Колкото по-висок ливъридж, толкова по-ниски маржин изисквания

Ето една таблица, която показва различния ливъридж за сметка от 10 000$ собствен капитал:

 

ливъриджВъзможност за покупка/продажба за 10 000$Маржин в %Маржин в USD за всеки един стандартен лот
1:20$200,000 (2 стандартни лота; 20 мини лота)5%$5000
1:50$500,000 (5 стандартни лота; 50 мини лота)2%$2000
1:100$1,000,000 (10 стандартни лота; 100 мини лота)1%$1000
1:200$2,000,000 (20 стандартни лота; 200 мини лота)0.5%$500

 

Коефициентът на ливъридж от 1:200 означава, че за всеки долар, който клиентът поставя в обезпечение срещу потенциални загуби, той може да контролира $ 200. За да се контролира един лот със сметка $ 10 000, той трябва да постави само  $ 500.

Ако трейдър  използва брокер с по-висок ливъридж, това може да бъде много полезно. Докато не злоупотребява с тази привилегия, той не трябва да се тревожи за допълнително обезпечение.

Забележка: Един трейдър не може да отвори търговска позиция, която надвишава наличните му средства, и когато средствата достигнат до нула, позициите ще бъдат затворени автоматично (margin call).

Сами трябва да пресметнете какъв ливъридж ще използвате. Според това колко сделки можете да си позволите да загубите и какви печалби очаквате да постигате. Трябва огромна дисциплина, ако искате да извлечете плюсовете на високия ливъридж. Бъдете внимателни!

Ливъридж - умен начин за използване Начинаещите търговци, без значение колко добре са образовани и подготвени, често започват своята кариера с нестабилен старт. Те скоро осъзнават, че не всяка сделка прави пари, а в действителност повечето сделки губят. За известно време всички сделки могат да са печеливши, а след това всички сделки да бъдат загубни. Изключително важно е, да не ставате прекалено уверени с няколко успешни сделки, или твърде унили със серия от губещи сделки.

Много хора занимаващи се с Форекс не разбират зависимостта между ливъридж и маржин. За да сме в съответствие със заглавието на темата, ще направим някои пояснения в тази връзка.

Зависимост между ливъридж и маржин

Колкото ливъриджа е по-висок, толкова ангажираният маржин е по-нисък, но високият ливъридж, не променя стойността на пипса. Ако имате сметка от $10 000 при ливъридж 1:100 и пуснете сделка с 1 цял лот, то стойността на 1 пипс ще е $ 10, а ангажирания маржин ще е $ 1125 (при моментен курс на EUR/USD от 1,1250). Със същата сметка от $ 10 000,сделка с 1 цял лот, но ливъридж 1:500, стойността на 1 пипс си остава $ 10, само че в този случай ангажирания маржин ще бъде пет пъти по-малък – $ 225. В този ред на мисли, при положение че бъде достигнат стоп в размер на 100 пипса, загубата и в двата случая ще е $1 000. Много хора смятат, че високия ливъридж сам по себе си увеличава риска от загуба, но примера по-горе показва, че не е точно така. Той просто Ви дава възможност, но не Ви задължава да пускате по-големи обеми. Стана ясно,че няма значение какъв ливъридж използвате, по-важно е каква загуба сте определили на всяка сделка.

С високия ливъридж има възможност сметката да се натовари максимално, тоест да се пусне възможно най-висок обем спрямо капитала, с цел по-голяма печалба, но има реален шанс да се загуби цялата сметка. Това се прави с малки сметки, определени за високо рискова търговия. Капитала по такава сметка трябва да е с такъв размер, че загубата му, да не окаже влияние на стандарта на живот или на месечния бюджет.

Като заключение ще добавим, че всеки сам трябва да определи степента на риск по сметката си. Може доста умело да използвате високия ливъридж във Ваша полза, не се стряскайте, че е висок, той не променя нищо, ако Вие не искате!