Търговски сесии, Най-доброто време за търговия - TrendlineBG Signals
Go to top

Търговски сесии

Най-добрите часове, дни и месеци за търговия

Търговси сесии,  Най-добрите часове, дни и месеци за търговия Чудесно е, че на Форекс  пазара може да се търгува денонощно, 24 часа, 5 дни в седмицата, 12 месеца в годината. По този начин инвеститорите могат да търгуват съобразно тяхното свободно време. Все пак, има недостатъци, като пазарът е отворен 24-7. Хубаво е да има гъвкавост да се търгува по всяко време, но ние  сме хора, което означава, че  трябва да спим, ядем или да се отпуснем, и не можем  да наблюдаваме нашите позиции през целия ден и цялата нощ. Винаги ще има моменти на пропуснати възможности или скокове в цените, които ще се движат срещу отворени позиции, когато не сме наоколо.


Търговски сесии, Най-доброто време за търговия

Най-добрите часове за търговия

Въпреки, че винаги има ликвидност във всички търговски сесии тя не е еднаква. Валутни двойки проявяват различна активност през определени часове на деня за търговия, по отношение на демографията на участниците в момента. Избирането на подходящо време за търговия може драстично да увеличи шансовете ви за печалба.

Най-добрите часове на търговия са когато обемите и волатилността са най-високи. Висок обем означава, че много лотове от дадена валутна двойка се купуват или продават, а висока волатилност означава, че валутната двойка се движи бързо. Висок обем и силната волатилност причинява големи движения  по време на най-добрите часове за търговия.

 • Ню Йорк от 15:00 до 23:00 часа българско време
 • Токио от 02:00 до 10:00 часа българско време
 • Сидни от 01:00 до 09:00 часа българско време
 • Лондон от 10:00 до 18:00 часа българско време
 • От четирите сесии най-добрите за търговия са Лондонската и Ню Йоркската сесия.

Търговски сесии

Европейската сесия: от 9 часа до 18 часа българско време

Като се има предвид, че 34,1% от световния оборот се превърта в Обединеното кралство (Лондон) и че другите 7,5%  в близките часови зони на Франция, Германия и Дания, е лесно да се види защо Европейската сесия е тази, която не трябва да се пренебрегва. Големият брой на участниците на пазара е направил Лондон най-волатилен пазар за търговия с валути в света, и го свързва с  азиатската и американската сесия. Проблемът за търговецът в САЩ е, че трябва да стане много рано или да стои до много късно за да търгува европейска сесия. Разбира се тази сесия е идеална за нас, и също не е твърде лоша за азиатския търговец, който може да търгува на Европейската сесия по време на неговата вечер (15:00 до полунощ, Хонг Конг). Валути като еврото, британския паунд и швейцарския франк са най-активни по време на тази сесия.

Американска сесия: 15:00 до 23:00 часа българско време

Като се има предвид, че 16,6% от световния оборот се превърта в САЩ става ясно, че тази сесия не е за изпускане. Тя е перфектна за търговия за американския търговец, а европейският е този който трябва да остане до късно. Американската сесия е трудна за търговия от азиатците, тъй като те може би вече са в леглата си.

Има 2 времеви периода през деня, които се наричат „пикови” или „горещи”, тъй като тогава се припокриват 2 сесии.

Hot Zone # 1: Американо-европейска (от 15:00 до 18:00ч)

Най-експлозивното време за търговия е когато европейските търговци търгуват заедно с търговци от САЩ в продължителност на  3 часа. Това е времето, когато двата най-активни търговски центъра в света се засичат – като Европейската сесия се затваря и САЩ сесия се отваря. Това припокриване също съвпада с излизането на важни икономически данни. Поради припокриването и икономическо значение, този период представлява времето на най-голяма ликвидност и движение на пазарите.

Hot Zone # 2: Азиатско-европейска сесия (09:00 до 11:00ч)

Сутрин от 9 часа до 11 часа наше време е припокриването между азиатските и европейските пазари. Важни политически и икономически данни от двата континента също биват обявявани в този период.

Кои часове трябва да се избягват?

Най-слабо активнито време за търговията са зоните на Сидни и Токио, които са от 01:00 до 09:00 часа. Това време за търговия е много удобно за скалперите и хората, които  търгуват по стратегии изискващи наличието на ниски нива на ликвидност и обеми. През това време на денонощието европейските инвеститори най-вероятно са вече в леглата си, а американските се прибират от работа. Сами разбирате, защо  този период на денонощието е най-слабо ликвиден.


Търговски сесии, Най-доброто време за търговия

Най-добрите дни за търговия

Forex ни позволява да търгуваме 5 дни в седмицата, но това не означава, че всеки ден дава равни възможности за търговия. Някои дни са по-желани за търговия, по отношение на обема, докато други са по-малко желани. Правилото за дни от седмицата е, че средните дни (вторник, сряда, четвъртък) са най-ликвидни. Така че, ако искате да търгувате само три дни в седмицата, това ще бъдат най-добрите дни.

Дни за повишено внимание

Понеделник е първият ден от седмицата и търговците все още са отпуснати от предходния уикенд, независимо, кои търговски сесии наблюдаваме, а инвеститорите все още чакат икономически данни и новини по късно през седмицата, за да открият позиции. Но внимавайте за коригиращи движения срещу основната тенденция в понеделник. Това може да доведе до губещи сделки.

Петък е последният ден от седмицата, което означава че той често е ниско ликвиден. Обикновено има движения през  първата половина от деня.Това може да бъде денят на обръщане на основната тенденция. Бъдете особено предпазливи през втората половина на деня.

Дни с повишено внимание:

 • Non-Farm Payrolls – излизат всеки първи петък на новия месец в 15:30 часа. Тогава пазара може да бъде изключително волатилен и ликвиден период за търговия. Обявява се по време на Щатските търговки сесии. Бъдете много внимателни!

Всеки, който реши може да се свърже с нас и заедно да проследим търговията по време на новината в нашия офис.

 • Основни икономически събития – те биха могли да бъдат изказванията на председател на ФЕД, война или акт на тероризъм. Тези дни може да бъдат толкова волатилни, че да реализирате огромни резултати както в положителна, така и в отрицателна посока.
 • Почивки (особено големи празници като 4-ти юли, Деня на благодарността и Коледа) – всички по-големи търговци са на почивка, така че не се очаква от пазара, да се движи. Цената обикновено се движи странично(консолидация) в този период.

 


Търговски сесии, Най-доброто време за търговия

Най-добрите месеци за търговия

Цялата година може да се раздели на три периода:

 • Три лоши месеца (лятото): юни, юли, и по-специално, август.
 • Четирите най-добрите месеца (Есен): септември, октомври, ноември и декември.
 • Петте добри месеца (зимно-пролетния период): януари, февруари, март, април и май

Каква е причината за това?

През лятото всички инвеститори почиват и не се очакват много големи движения на пазарите, освен в моменти на новини когато волатилността рязко се повишава.Това води до по-малко търговия и големите колебания на цените

Пазарите на валута през лятото стават много непостоянни и непредсказуеми.

Ако желаете да търгувате лятото го правете на малки графики или търгувайте в рейндж(продайте на върха и купете на дъното).

Месеците след лятото (от септември до декември) са най-добри за търговия, с най-голяма ликвидност. Причина за това е големия прилив на пари от страна на инвеститорите, които вече са се върнали от почивките и са започнали отново да търгуват.

Второ място за почивка: втората половина на декември

През този период инвеститорите също почиват, тъй като тогава е най-големия християнски празник – Коледа, както и посрещането на Нова година. Не очаквайте големи движения в този период.

След  декември следва периода януари-май, през който също се забелязват добри нива на ликвидност и волатилност, които замират постепенно до началото на лятото.